KARANTİNADA KANAL İHALESİ!

Bütün dünyada tek gündem maddesinin Coronavirüs mücadelesi olduğu, ekonominin keskin bir virajdan geçtiği süreçte, uzun zamandır tartışma konusu olan Kanal İstanbul için ilk ihale yapıldı...
Haberin yayılanma tarihi:27 Mart 2020, Cuma

Muhalefetten ve ekonomistlerden zamanlamaya tepki geldi. Eleştirileri Ulaştırma Bakanlığı cevapladı: Salgınla mücadele ederken yatırımları da yapabilecek güçteyiz.

Dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan koronavirüsü hem ülke gündemlerini hem de ekonomileri büyük ölçüde meşgul ediyor. Virüsten etkilenmeyi en aza indirmek için herkes evden çıkmayı çağrısı yaparken, birçok iş kolunda mevcut işleyiş devam ediyor.

Tehlike altında işe gidip gelmeyi göze alan vatandaşa ise ne ABD ne de bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ne iş garantisi nede maaş desteği veriliyor.

Verilen desteklerin birçoğu kredi odaklı olurken, kepenk indiren küçük esnaf maliyetleri kurtarmak için çalışanını işten atmak zorunda kalıyor. Tüm bu sorunlar ışığında hükümet tarafında da ‘Çılgın Proje’ olarak adlandırılan Kanal İstanbul için harekete geçti. Kanal İstanbul’un etki alanında kalan tarihi Odabaşı ve Dursunköy köprülerinin rekonstrüksiyon projeleri için dün ihale gerçekleştirildi.

Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen Kanal İstanbul Etki Alanındaki Tarihi Odabaşı ve Tarihi Dursunköy Köprüleri İhalesi için teklifler kapalı zarf usulüyle alındı. Toplamda 5 firmanın katıldığı ihalede Artuklu Mimarlık’ın teklifi geçersiz sayılırken, Mukarnas Mimarlık 500 bin lira, Hasan Fehmi Şahin 550 bin lira, Safir Jeoteknik 507 bin lira, Altıparmak Mimarlık 408 bin lira teklif etti. Köprünün özgün konumuna yakın bir konuma taşınması için natif yerleri araştıracak ve köprülerin taşınacağı yeri belirleyecek. İşin süresi de 350 gün olarak belirlendi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul için bütçeden 8 Milyar TL ayrıldığını aktarmıştı.

Kanal İstanbul projesi, Türkiye’nin gündemine 2011 genel seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vaadi olarak girdi.

2017 yılında Kanal İstanbul için Ulaştırma Bakanlığı 34.9 milyon liralık etüt, proje ve danışmanlık ihalesi düzenledi ve proje ortaya çıktı. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından da süreç hız kazandı. Küçükçekmece, Avcılar, Arnavutköy, Başakşehir ilçelerinden geçen Kanal İstanbul projesine ilişkin hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna son şekli verilerek 23 Aralık 2019 günü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarıldı. 10 gün boyunca halkın görüşüne açılan nihai ÇED raporuna binlerce İstanbullu itiraz dilekçesi vererek itiraz etti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de projeye karşı itiraz başvurusu yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 17 Ocak 2020 itibari ile “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı verdiğini duyurdu. Böylece tartışmalı projenin ÇED Raporu tüm itirazlara rağmen aynen onaylanmış oldu. 

‘DÜNYA LÜZUMSUZ HARCAMALARI RAFA KALDIRDI’

 Ekonomist Sinan Erdil, Kanal İstanbul ihalesinin yapılmasını eleştirdi. Erdil “Herkes lüzumsuz harcamaları rafa kaldırdı. Amerika’dan Almanya’ya her devlet önceliği devleti ayakta tutmaya, vatandaşını desteklemeye veriyor.  Tarihteki en büyük ekonomik ve sosyal buhranın ortasında Kanal İstanbul ihalesine çıkılıyor. Aklımızı peynir ekmekle mi yedik?” Ekonomist Mahfi Eğilmez “Eğer yanlış duymadıysam Kanal İstanbul bu durumda bile yeniden gündeme gelmiş. Bu doğruysa para basılarak çözüm aranması konusundaki önerimi geri çekiyorum” dedi.  Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya “Bu hengamede Kanal İstanbul ihaleye çıktı. Kıyametin kopacağını bilseniz bile elinizdeki fidanı dikiniz emrini ihaleyi yapınız olarak mı anlamışlar acaba?” diye konuştu.

‘EKMEKSİZ YAŞARIZ KANALSIZ YAŞAYAMAYIZ’

Gelecek Partili Mustafa Öztürk “Bugün insanımız hayatını korumanın, evine aş götürmenin derdinde. Ey yöneticilerimiz, sizin derdiniz ne?” diyerek tepki gösterdi. İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu da sosyal medya hesabından yapılan Kanal İstanbul ihalesine çok sert tepki gösterdi. “Milletimiz canının derdinde, ekonomik kriz had safhada, iş yerleri kapanmış, hükümet olarak insanımıza ve hanelere yeterince destek dahi olamıyorsunuz” diyen Ağıralioğlu “Hâlâ Kanal İstanbul ihalesi mi yapıyorsunuz? Milletimiz faturalarını ödeyemiyor ve ölümler de var iken derdimiz bu mudur?” diyerek tepkisini ortaya koydu. “Kanal İstanbul ısrarınıza sebep devletin bekası mıdır? Öyleyse biz, maskesiz, eldivensiz, cihazsız, kitsiz, susuz, elektriksiz, doğalgazsız, ekmeksiz yaşayabiliriz ama kanalsız yaşayamayız” diyen Ağıralioğlu, hükümete ironi yaparak eleştirilerini paylaştı.

TÜRKİYE’NİN MALDİVLERİNE MİLLET BAHÇESİ 

 Burdur’daki Salda Gölü’nde yapılması planlanan 300 bin metrekarelik Millet Bahçesi için çalışmalar başladı. Geçen şubat ayında Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü’nü ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakan Murat Kurum, Millet Bahçesi projesine başlanacağını duyurmuş, açıklamanın ardından doğa savunucuları bu eylemin gölün sonu olacağını dile getirmiş ve mücadeleye koyulmuştu.

‘MİLLET CAN BİRİLERİ KANAL DERDİNDE’

Kanal İstanbul ihalesine de tepki gösteren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu şu açıklamayı yaptı: “Millet can, birileri Kanal İstanbul derdinde. Kanal İstanbul projesi çerçevesi kapsamında, Odabaşı ve Dursunbey köprülerinin taşınma ihalesi var. Bu yol ihaleleri için, 2020 bütçesinde 8 milyar lira kaynak ayrıldı. Türkiye’de ve İstanbul’da işini kaybetme arifesinde olan ya da işyeri kapandığı için gelir elde edemeyen milyonlarca insan var. Kaynaklarımızı hala Kanal İstanbul gibi, bize göre ucube projelere harcamak yerine, halkımız için neden harcamıyoruz? Allah aşkına, bugün bir köprü yıkıp, yapmak mı iş; yoksa, evde gelecek kaygısına düşmüş milyonlarca insana destek olmak mı? ‘Korona Krizi’nden, Kanal İstanbul çıkarmaya çalışmanın adını, vallahi ben koyamıyorum, lütfen siz koyun.”

‘BU DÖNEMDE KAMU KAYNAKLARI NEDEN İHALEYE HARCANIYOR?’

Dünyanın koronavirüsüne karşı mücadele ettiği dönemde doğa hakları ihlalinin hız kesmediği görüşünü dile getiren CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer, proje için yapılacak ihaleye “Birçok kamu hizmetinin askıya alındığı, yargı mercilerine başvuru sürelerinin dahi durdurulduğu dönemde, kamu kaynaklarını bu ihaleye harcamanın maksadı nedir? Derhal bu ihale ertelenmeli, kamu kaynakları ve bütçeleri sağlık için, halk için kullanılmalıdır” ifadesiyle tepki gösterdi.

‘PARANIZ VARSA MİLLETE UZATIN’

Prof. Veysel Ulusoy Kanal İstanbul ihalesiyle ilgili şu eleştiriyi yaptı: “Kanal İstanbul ilk etap ihalesi yapıldı. Sanırım aklımızı bu kadar yitirmedik. Toplum sağlık ve işsizliğin pençesinde boğuşurken, bu da ne demek oluyor? Halk açıklama bekler!” Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selim Temurci ise şu sözleri dile getirdi: ”Milletimiz yaşam mücadelesi verirken; iktidarın Kanal inadı son sürat devam ediyor. Paranız varsa; esnafa, işini kaybedenlere, doğalgaz-elektrik-su faturamı nasıl ödeyeceğim diye kara kara düşünen insanlarımıza ödeme yapın. Devletin elini, millete uzatın; kanala, inşaata değil.”

Karar

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

1 + 5 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki