Sayıştay’ın ‘Sansürlenen’ Kanser Raporu: İlaçta Büyük Vurgun!

Sayıştay Başkanlığı’nın ‘Üniversite Hastanelerinin Mali Yapılarının Sürdürülebilirliği Mevzu Kontrol Raporu’ başlıklı bir rapor hazırladığı ortaya çıktı...
Haberin yayılanma tarihi:22 Ağustos 2021, Pazar

Çarpıcı Tespitlerin Yer Aldığı Raporda Sayıştay Kanser İlaçlarının Gümrükten Giriş Fiyatı İle Türkiye’de Satış Fiyatı Ortasında 46 Kat Fark Tespit Etti

Şirketlerin gümrükten giriş fiyatı ile müsaade verilen son satış fiyatları ortasında yüzde 4 bin 530 kârı bulunduğuna dikkat çeken Sayıştay, Toplumsal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) bu durumdan olumsuz etkilendiğini vurguladı. Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine nazaran rapora ulaşan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, 2017 yılında hazırlanan bu raporun yayımlanmadığına dikkat çekerek “Rapor hasır altı edildi. Sansürlendi. Gümrük giriş fiyatı 200 – 300 TL olan kanser ilaçlarını hastanelere 20- 30 bin TL’den satmak büyük bir soygundur” dedi.

GÜMRÜK GİRİŞ FİYATLARI TAKİP EDİLMEDİ

Sayıştay’ın kelam konusu raporunda “2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 58’inci hususu kapsamında kurulan sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinin finansal sürdürülebilirliğinin kıymetlendirilmesi ile ortaya çıkan problemlerin tahliline ait öneriler” tabir edildi. Raporun “ilaç ve medikal eserlerin gümrükten giriş fiyatlar ile kesin satış fiyatları ortasında yüzde 4 bin 530’lara varan fahiş kârların olması” kısmında çarpıcı tespitlere yer verildi. Yapılan incelemelerde ithal ilaçların gümrükten giriş fiyatlarının takip edilmediğine dikkat çekilen raporda “Depocu giriş fiyatlarının gümrükten giriş fiyatı olarak kabul edilmesine karşın bu ilaçların gümrükten gerçek giriş fiyatlarının Türkiye İlaç ve Tıbbi Aygıt Kurumu ile SGK tarafından bilinmediği tespit edilmiştir” denildi. Sayıştay, 41 firmanın 2017 yılında ithal ettiği ilaçların gümrükten giriş fiyatlarını Ticaret Bakanlığı’ndan temin ettiğine dikkat çekerek en kıymetli beş ilacın gümrükten giriş fiyatları ile müsaade verilen Türkiye satış fiyatlarıyla karşılaştırıldığını aktardı.

‘MALİYETİ ÇOK BÜYÜK’

Yapılan incelemede Sayıştay, kelam konusu ilaçların gümrükten giriş fiyatları ile Türkiye’de müsaade verilen kesin satış fiyatları ortasında 46.3 kata varan farklar tespit etti. Yani fiyatlar ortasında yüzde 4 bin 530 kâr marjı bulunduğu görüldü. Raporda 12 ilacı ithal eden firmalar ile bu ilaçları satın alan firmaların yüzde 90’ının tıpkı firma olduğu belirtildi. İlaçların ekseriyetle kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar olduğuna dikkat çekilen raporda “bu ilaçların değerli ilaçlar olması nedeniyle kâr marjlarındaki çok küçük bir farkın bile hastanelere ve SGK’ye çok büyük maliyetle getiriyor” tabirleri kullanıldı.

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

1 + 10 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki