TAHKİM BEŞİKTAŞ'I HAKLI BULDU!

Tahkim TBF'nin kararını bozdu: TOFAŞ-Beşiktaş maçında kural hatası var..
Haberin yayılanma tarihi:03 Haziran 2021, Perşembe

''BEŞİKTAŞ HAKLI''

Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu, Beşiktaş'ın normal sezonda deplasmanda oynadığı TOFAŞ maçıyla ilgili Ercan Osmani’nin son saniyede attığı üç sayılık basketin hakemler tarafından maç sonunda görüntüyü izleyerek iptal edilmesine ilişkin itirazını değerlendirdi ve haklı buldu.

Beşiktaş'ın tezini Tahkim Kurulu'nda duruşmalı görüşme talep eden ve aynı zamanda eski basketbol hakemi olan Avukat Mertay Kuğay savundu.

Bilindiği gibi 13 Mart 2021 tarihinde oynanan ve Beşiktaş'ın son saniyede Ercan Osmani ile üçlük atıp 89-88 öne geçmesinin ardından başhakem Emin Moğulkoç ve Yardımcı Hakem Polat Parlak monitörden pozisyonu izlemiş ve Ercan Osmani'nin daha önce top sürerken çizgiye bastığı gerekçesiyle sayıyı iptal etmiş, TOFAŞ’ın maçı 88-86 kazandığına karar verilmişti. Bunun üzerine Beşiktaş oyuncunun ancak şut atarken yaptığı ihlallerin monitörden izlenip değerlendirilebileceğini, daha önceki olası ihlallerin belirlenmesinin kararı değiştiremeyeceği yolunda itiraz etmiş, TBF Beşiktaş'ın itirazını reddetmişti.

Tahkim Kurulu’nun duruşmalı yaptığı incelemenin duruşmasına Beşiktaş adına Av.Mertay Kuğay, TBF adına ise Av.Yaşar Karatepe katıldı. Duruşmada Av.Mertay Kuğay “Uluslararası Oyun Kuralları ve BSL Yönetim Esasları Talimatı gereğince Anlık Tekrar Sistemi (IRS)’nin periyot sonlarında sadece atış hali ile ilgili kullanılabileceğini, atış öncesi, oyuncunun dripling yaptığı sırada meydana gelen ihlallerin izlenemeyeceğini, bunun maçlarda kaos yaratabileceğini ve sürenin çok daha geri alınabileceği durumlar yaratarak basketbolun ruhunu da zedeleyebileceğini” dile getirdi. Bunun yanı sıra atış halinin ne olduğu, ne zaman başlayıp ne zaman bittiğini de anlatan Kuğay, atış sonrası topun çemberden geçtiği anda sürenin bitmiş olması ve Tofaş’ın süre kalmadığından elde edebileceği bir menfaat kalmaması nedeniyle de TBF’nin itirazın reddi kararının iptali ile maçın Beşiktaş lehine 88-89 tescil edilmesini talep etti.

TBF Vekili Av.Yaşar Karatepe ise, BSL Yönetim Esasları Talimatının 34.2.4 maddesinde yer alan “şut atan oyuncunun saha dışı ihlali yapıp yapmadığına bakılabileceğini” dile getirdi. Tekrar söz alan Av.Mertay Kuğay ise “bu hükmün de atış halindeki oyuncuya ilişkin olduğunu ve şut sırasında oyuncunun saha kenar çizgisine basıp basmadığının izlenebileceğini, atış hali dışında izlemenin mümkün olmadığını” heyete anlattı.

Duruşmalı yargılamaya son veren SGM Tahkim Kurulu; dosyada bulunan bilgi ve belgeler ile ilgili mevzuat, dosyadaki görüntü kayıtlarının izlenmesi, taraf anlatımları sonucunda; Anlık Tekrar Sistemine sınırlı sayıda pozisyon için başvurulabileceğini, Uluslararası Oyun Kuralları ve mevzuatın birlikte değerlendirilmesinden ancak şut atışı yapan bir basketbolcu için saha dışı ihlal yapıp yapılmadığına ilişkin olarak sisteme başvuru yapılabileceği, başka bir deyişle sporcunun bu kapsama girebilmesi için şut atma pozisyonunu almış olmasının lüzumlu olduğu, görüntülerin izlenmesinden adı geçen sporcunun saha dışı ihlal yaptığı sırada şut atan sporcu pozisyonunda bulunmadığı, dolayısıyla kuralın yanlış yorumlanmasına bağlı kural hatası yapıldığı sonuç ve kanaatine vararak, Beşiktaş itirazının kabulüne, TBF Yönetim Kurulunun 18 Mart 2021 tarihli kararının iptaline karar verdi.

Basketfaul'un notu: TBF Yönetim Kurulu, Beşiktaş'ın itirazını reddederken "MHK'nin görüşü doğrultusunda" ibaresini koyarak topu üzerinden atmaya çalışmıştı. Oysa kimden görüş alırsanız alın, yönergelere göre kararı veren sizsiniz. Üstelik maçta kural hatası yapıldığını bildiğimizden de eminiz. Şansınız var ki seri uzatmaya gitmedi ve Beşiktaş 2-0 kazandı. Seri üçüncü maça gitse, son maç TOFAŞ'ın sahasında oynanacaktı. TBF kural hatasını kabul etmiş olsa bu defa Beşiktaş sıralamada TOFAŞ'ı geçeceği için son maçı kendi sahasında oynama hakkınını kazanmış olacaktı. Serinin uzadığını, TOFAŞ'ın 2-1 kazandığını varsaysak elenen Beşiktaş Play Off'ların durdurulması için başvuracak ve belki de Anadolu Efes-Fenerbahçe final serisi başlayamayacaktı.

Basketfoul

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

4 + 10 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki