BİR KULÜP DAHA ARAPLARA GEÇTİ!

Arap sermayesinin Avrupa futbolu üzerindeki etkisi her geçen gün büyüyor. Son olarak Katar Şeyhi Jassim bin Hamad, Premier Lig ekiplerinden Manchester United’ı gözüne kestirdi...
Haberin yayılanma tarihi:14 Haziran 2023, Çarşamba

Katar Şeyhi "Kırmızı Şeytanlar" İçin 6 Milyar Euro'yu Gözden Çıkaracak;

Futbola yabancı sermaye akışı her geçen gün artıyor. Özellikle Arap ülkelerinden çok sayıda iş insanı Avrupa’daki futbol kulüpleri başta olmak üzere çeşitli spor kulüplerine yatırım yapıyor. Son 15 yılda ise dünya üzerindeki birçok futbol kulübünün ismi Arap yatırımcılarla özdeşleşiyor. Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Katar ve Suudi Arabistan merkezli şirketler “Büyük Avrupa Liglerinde” sahip oldukları takımlar sayesinde de futbolu şekillendiren bir aktör haline geldi. Son olarak İngiltere Premier Lig ekiplerinden Manchester United’ın ismi Katar Şeyhi Jassim bin Hamad Al-Thani ile anılmasıyla gündeme geldi. İddialara göre Manchester United’ın sahibi Glazer Ailesi, uzun süren görüşmelerin ardından kulübü Katar şeyhine devretmeye ikna oldu.

Eğer söz konusu anlaşma geçerli olursa Premier Lig’deki bir kulüp daha Arap sermayesinin etkisi altına girecek. Premier Lig’de hali hazırda Manchester City, Newcastle United ve Aston Villa, La Liga 2’de ise Malaga Arap Milyarderler tarafından satın alınmış durumda.

ŞAMPİYONLAR LİGİ ŞAMPİYONU 2008’DE EL DEĞİŞTİRDİ

Abu Dabi iktidar ailesinin bir üyesi olan ünlü milyarder yatırımcı Mansur bin Zayid Al Nahyan'ın sahibi olduğu Abu Dhabi United Group, Eylül 2008'de Manchester City'yi satın almıştı. The Guardian gazetesine göre, aynı yıl, Mısırlı iş insanı Nasif Saviris de Amerikalı yatırımcı Wesley Edens ile ortaklaşa, İngiliz kulübü "Aston Villa"nın satın alınmasına katkıda bulundu.

Premier Lig ekiplerinden Sheffield United da, Suudi iş adamı Prens Abdullah bin Mossad’a ait. Prens Abdullah, 2013’te Sheffield United’ın %50 hisselerini satın almıştı. 2019 da ise kulübün tüm hisselerine sahip oldu. Prens Abdullah, Suudi kraliyet ailesinin bir üyesi olmasına rağmen kulübü kendi parasıyla satın aldı ve Suudi egemen varlık fonuna bağlı değil. Abdullahi's United World Group, Sheffield United dışında Beerschot FC (Belçika), Al-Hilal United FC (BAE), La Berrichonne de Châteauroux (Fransa) ve Kerala United FC'nin (Hindistan) sahibidir.

VELİAHT PRENS 300 MİLYON POUND’A SATIN ALDI

Öte yandan son zamanlarda ligde çıkış yakalayan Newcastle United, 7 Ekim 2021’de 300 Milyon Pound karşılığında Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından satın alınmıştı. Buna benzer bir şekilde Mısırlı milyarder Nassef Sawiris, yine Premier Lig’de yer alan Aston Villa kulübünü satın almıştı.

Arap yatırımcıların Avrupa'da satın aldığı futbol kulüpleri İngiltere ligi ile sınırlı da değil. Katar kraliyet ailesinin bir üyesi olan iş insanı Şeyh Abdullah bin Nasser Al Sani de 2010 yılında İspanyol kulübü Malaga’yı satın almıştı. Öte yandan İspanyol futbol kulübü Almeria 2019'da mülkiyetinin, Suudi Arabistan Eğlence İdaresi Başkanı Turki Al Şeyh'e geçtiğini açıklamıştı.

Bununla birlikte dünyaca ünlü futbol takımı Paris Saint Germain’in hisselerinin yüzde 70’i de 2011 yılında Katar  Yatırım Şirketi tarafından satın alınmıştı. Şirket, 2012 yılında ise kulübün tüm hisselerine sahip oldu. Fransız kulübünün şu anki başkanı ise Katarlı iş insanı Nasır el-Halifi...

Patronlardunyası

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

8 + 2 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki