İNSANLAR AĞAÇLARI KESMEYE DEVAM EDERSE KIYAMETİ KENDİ ELLERİYLE İNŞA EDECEK!

ABD'li yazar Monosson gelecekteki yeni pandeminin kaynağını yazdı: Mantarlar...
Haberin yayılanma tarihi:31 Temmuz 2023, Pazartesi

Dünya Covid-19'un Etkisinden Yeni Yeni Ayrılırken İklim Krizi Kendisini Hissettirmeye Başladı;

ABD'li yazar Emily Monosson, yeni kitabında sıcaklığın arttıkça mantarların evrimleşebildiğini ve dünyaya yayılacak olan yeni bir pandeminin kaynağı olacağından bahsetti. Yeni kitabı "Blight: Fungi and the Coming Pandemic"'de gelecek yeni pandeminin kaynağını yazdı. 

Emily Monosson kitabın adından da anlaşılacağı üzere yeni pandeminin mantarlardan geleceğini öngörüyor. "The Last of Us" dizisinde mantarların hayatımıza zombilerle girdiği kabus bir dünyayı izliyoruz. Monosson kitabında bu zombi mantarlar dünyasına bilimsel bir bakış da ekliyor. 

Monosson kitanbına  "Mantarlar insanlar için tehdit oluşturuyor mu?" sorusuyla başlıyor. İnsanların ve memelilerin vücutları mantarlar için fazla sıcak kalıyor. Vücudumuzun sıcaklığı mantarların tercih ettiği derecelerde değil. Ayrıca bağışıklık sistemimiz mantarlarla mücadelede son derece başarılı savunma gösteriyor. Bağışıklığı baskılanmış insanlarda nispeten bazı vakalar görülebiliyor. 

YÜKSEK SICAKLIKLARDA HIZLA YAYILIYOR

Ancak yazar Monosson burada da bir gerçeğe ışık tutuyor. Gezegenimiz ısınıyor. Dünyanın ısısı arttıkça mantarlarda daha yüksek sıcaklıklarda yaşamaya evrimleşebilir. Candida Auris gibi hastane ve sağlık kuruluşlarında ilaçlara dirençli mantarları örnek veriyor. Vadi Humması ya da Kaliforniya Humması diye bilinen bir mantar hastalığı da yüksek sıcaklıklarda hızla yayılabiliyor. 

Kitabında Amerikan Kestanesi'nin Japonya'daki kestane ağaçlarından gelen bir mantarla 36 yılda nasıl yol olduğunu da anlatıyor.

Monosson, 50 yılda 90'dan fazla türü yok eden Kitrit mantarının hikayesine de dikkat çekiyor. Kitrit tarafından yok edildiği düşünülen bazı kurbağa ve sürüngenler yeniden doğada görülmeye başladı. 

Monosson, mantarlarla baş etmenin en etkili yöntemini uyum yani evrim diye işaret ediyor. 

Monosson, "İnsanlar ormanları kesmeye ve tarım alanlarını genişletmeye başladığında gezegeni koruma düşüncesi yoktu. ancak şimdi daha iyi biliyoruz" diyor.

Patronlar Dünyası

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

8 + 1 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki