Kent Rantının Siyasetteki İz Düşümleri 3

İstanbul çevre konseyi genel sekreteri Ali İzzet Oral, Beşiktaş semtindekii rant hesaplarını deşifre eden yazı dizisinin 3. bölümü
Haberin yayılanma tarihi:12 Kasım 2014, Çarşamba

Bu  bölümde kent rantının iz düşümü,İstanbul’a ve İlçemiz BEŞİKTAŞ’a düştü, bu nedenle yazımda kendi kapımızın önünü süpürmeye çalışacağım, süpürdüklerimi  bu güne kadar  bazılarının yaptığı gibi halının altına değil, atık  deliğinin  tam ortasına süpüreceğim ki, ileride  ben söylememiş  ve  uyarmamış mıydım  diyebileyim.

Barbaros Hayrettin Paşa 5 tane taş direği  kadırgalarını bağlamak için dikerken, bu beş taşın semte Beşiktaş olarak ismini vereceğini ve yüzyıllar sonra  Gâvur Kuvvetlerinin bu semti denizden değil karadan işgal ederek ele geçireceklerini ve devlet hazinesinde söz sahibi olacaklarını düşünebilir miydi? Elbette ki hayır, bu günkü Küresel işgali değil Barbaros, Fatih Sultan Mehmet bile gemilerini karadan  yüzdürdüğü zekâsıyla dahi düşünememiştir.

Beşiktaş 1520 hektar arazi yüzölçümüyle, 8375 metre sahil şeridiyle ve 190.000  nüfusuyla, 31 ana arteriyle, 994 cadde ve sokağıyla, 23 mahallesiyle, 408.882 m2 yeşil alanıyla egemen güçlerin ilgi alanı içindedir. Bu böyle olunca 245 milyon  TL’lik bütçesi ile  Belediyesi de aynı güçler için oldukça önem arz ediyor. Dünya finans oligarşisinin Yerli İşbirlikçileri  ve Küresel Sermayenin İlçemiz Beşiktaş üzerine yaptığı planlar  öylesine boyutlardadır ki, İlçemizde bulunan ve geçmişten bu yana, tarihimizde oldukça fazla entrikaya ev sahipliği yapan, Dolmabahçe, Yıldız ve Çırağan saraylarının yanına, entrikaları ve ayak oyunlarıyla onlardan aşağı kalmayan  ve içinde Belediye Hanedanının barındığı bir Nisbetiye Belediye Sarayı eklenmiştir dersem bu hiç de yanıltıcı olmaz ve espri olarak değerlendirilmemelidir. 

Son yıllarda Beşiktaş’taki Kamu arazisi ve binaları da dâhil, emlak el değiştirmelerinin izlediği trafiğe baktığımızda, çok net olarak görülüyor ki, Kent burjuvazimiz arkasına aldığı Küresel Sermayenin gücüyle sektör ayrımı yapmadan, Büyük Ortadoğu Projesinin savaş rantını Türkiye’de yatırıma dönüştürüyor. Bunlara SSCB’nin dağılmasından sonra uluslararası petrol taşımacılığı ve altın ticareti yoluyla  uluslararası kara para aklama trafiğinden  sağladıkları rantı Türkiye’de yatırıma dönüştürme çabasındaki güçler de eklenmiş durumda. Kent burjuvazisi kolay para cenneti  yaratmadaki yeni fırsatların da  tam bir hizmet gönüllüsü durumunda.  

Bu da  bizlere gösteriyor ki, dini imanı olmayan sermayenin ülkesi de, milliyeti de olmuyor ve çok rahat bir şekilde de  yerli İşbirlikçi bulabiliyorlar. Beşiktaş Belediyeciliğini  ve Kentsel Rantını her konuştuğumuzda akla ilk gelen ve kamu arazisi yağmalamada ilk  örnek olan ZORLU CENTER’in sahipleri ABD petrol arama şirketi olan Transatlantikle  ve Hollandalılarla  yeni yatırımlara hazırlanıyorlar. 

Beşiktaş Çarşı içinde bulduğu her binayı satın alan ve AZINLIK VAKIFLARI’nın mülkiyetlerinin çevresini, Yahudi sermayesi desteğiyle toplayan görünürde Mango şirketi olarak kendini lanse eden ve Balık Pazarını da içine alacak şekilde devasa bir  AVM’nin proje alt yapısını hazırlamakta olan Küresel ortaklı bir hareketlilik göze çarpmakta. Barbaros Bulvarında Mermerler’in Çin ortaklı projesi yakında faaliyete geçecek.Yine Barbaros’ta eski Nobel ile Darphane binası ve Balmumcu Kışlası ile Askeri Dikim evi de Küresel Fonların ajandasında önemli yer tutuyor.
                
Gelelim, Zincirlikuyu , Hisarüstü gayrimenkul hattındaki yatırım ve projelendirme çalışmalarına , ABD Chreysler firmasının  ortağı Çiftçilerin inşaat çalışmasındaki Çiftçiler Towers,şu anda yeşil alan tecavüzüne rağmen  İBB  ve Beşiktaş Belediyesi işbirliğiyle  yükselmesine  devam  ediyor. Çiftçiler Towers’ı yaratmakta  olduğu  Kent Rantı ile baş başa bırakıp  devam edelim, gelelim meşhur Polis Okuluna , ortakları arasında Al Baraka Türk,Yasin El Kadı ve Bilal Erdoğan’ın ortağı olduğu Bosphorus 360 ltd. şirketi  Kiptaş marifetiyle Polis okulu arazisine el koymayı becermiş durumda gözüküyor.  

Şimdilerde plan tadilatını yaparak yeni imarına kavuşma  çalışması içindeler, yine buna benzer özellikler arz eden kamu arazileri olan Turizm Otelcilik Okulu, Etiler Lisesi  ile tam onun karşısında bulunan Kızılay arsası ve Kız Meslek Lisesi arazisi ve  İBB  mülkiyetindeki Karanfilköy  Mahallesi arazisi  bölgedeki kamu arazileri  olup  yakın  bir  gelecekte  özel  sektöre devredilmeyi ve yeni İmar durumlarını beklemekteler, tüm bunlar Yeşil Sermayenin ve onların çözüm ve finans ortaklarının ilgi alanında, yeni sahiplerini, plan tadilatlarını  ve  yeni imar  durumlarını  beklerlerken para babası bezirganların iştahını kabartmaya devam  ediyorlar. Daha da kuzeye ilerleyelim ve gelelim Doğuş holdingin planlarına ve İlçemizi ilgilendiren faaliyetlerine.

Nispetiye caddesi üzerinde inşaatındaki fazlalıklara Beşiktaş Belediyesince göz yumulan, iskansız ve ruhsatsız tam kapasiteyle çalışmasını sürdüren Nusret Restorandan başka, bölgede Kitchenette,GQ , Ulus 79’u  bünyesine katan  ve Doğuş otomotivin  sahibi de olan şirket ,Azeri Mübariz Maksimov‘la da ortak olarak,Billionere ve Capriani’yide işletmesini alıp eğlence ve gıda sektöründeki D'ream markasını hızla büyütüyor. Nispetiye de işletmesi bulunan Kahve Dünyasını da bünyesine kattı ve planlarını adım adım gerçekleştiriyor . Gelelim  bunların planlarının ne olduğuna, Hisar üstünden başlatılan Metro inşaatı bitince ve istasyon çıkışları faaliyete geçince, planın 2.aşaması Alkent sapağından başlayarak, Boğaziçi Üniversitesine kadar uzanan güzergahı araç trafiğine kapatıp, İstiklal caddesi benzeri cadde yaratmak isteyecekler, işte bunun içinde bölgede son sürat arazi, ev  ve işletme satın almalarını sürdürüyorlar, bölgeye birde kendi aralarında ŞAHENKLAND  olarak  isim bile vermiş durumdalar,caddenin en büyük  kaçak  inşaatı ise Topbaş’ların Saray Muhallebicisi  inşaatı.

Bu arada 2 yıldır AK MERKEZ, İBB, Beşiktaş Belediyesi ve Şehircilik Bakanlığı danışıklı döğüşüyle İlçe Halkının gözü önünde satın alamayacağım kimse yok dercesine genişlemeye devam ediyor. Uçaksavar ve Geylani  sitelerindeki Kentsel dönüşümü de göz önünde bulundurup, SGK mülkiyetinde bulunan ETİLER HUZUR Evi’nin şehir dışında yapılacak bir huzur evine taşınma hazırlıklarının yapıldığını ve bu kıymetli Kamu arazisinin de turizm sektöründe özelleştirileceğini de hatırlatarak,buradan sahil kesimine inelim.

Onurlar’ın Akıntı Burnu arsasıyla, Kayalar’ın el değiştiren arsasına ve aynı sahil şeridinde  yapılacak  Bebek’teki  YAT LİMANI ve onun  etkileşim bölgesi olacak olan Kuruçeşme ve Arnavutköy  tepelerindeki  değer  artışını  düşündüğümüzde, Beşiktaş  Belediyesine neden İlçe dışından yönetim oligarşisi oluşturulduğunu ve neden ABD’de eğitilmiş ACYPL  projesinden geçirilmiş bir  Belediye Başkanı getirildiğini, Belediye  yönetiminin  eski ANAP ve TDH’lilerle  harmanlanarak CHP kalesinin işgal  edildiğini   anlatmış olurum herhalde. Ben  bu bölümde bu İmar hareketliliğini  anlatırken  sizleri de  Beşiktaş Belediyesindeki  ABD , AB ülkeleri ve İsrail  Başkonsoloslukları ile yaşanan  toplantı  trafiğiyle, Belediye bandosuyla AKP  marşı  çalınarak karşılanan zatı muhteremlerin geliş zamanlamasındaki çakışmayı ve  nedenlerini  düşünmeye davet ediyorum .

Gelecek bölümde bu İmar yağmasının Beşiktaş’ımızın sadece kent yapılaşmasını değil, toplumsal sınıf yapılanmasını nasıl etkileyeceğini, küçük esnaf, öğrenci ve emekli semti olmaktan nasıl çıkaracağını, semtin siyasi haritasının ne şekilde değiştirilmek istendiğini ve emeğiyle geçinen Beşiktaş yoksullarını nasıl göçe zorlayacağını ÇARŞI RUHUYLA ve BEŞİKTAŞLILIK DURUŞUYLA sosyolojik olarak anlatmaya çalışacağım.  

         
Kalın sağlıcakla.

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

9 + 1 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki