"SERGEN HOCA BU SENE ŞAMPİYON YAPARSA ARKASI GELİR"

Beşiktaş’ın unutulmaz isimlerinden kaleci Rasim Kara, öğrencisi Sergen Yalçın’dan Rüştü Rençber’e, şu an MHK’da bulunan Metin Tokat’ın hatasıyla kaçırdığını söylediği şampiyonluktan kurtardığı ve attığı gollere kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu...
Haberin yayılanma tarihi:28 Nisan 2021, Çarşamba

15 Yıl Şampiyonluk Hasretine Son Verdiğinde Beşiktaş’ın Kalesinde O Vardı

1996-97 sezonunda aynı başarıyı teknik direktör olarak yaşamaya çok yaklaştı. Ancak Rasim Kara, şampiyonluğu A Milli Takım’da birlikte çalıştığı Fatih Terim’e kaybetti. Ama o sezona dair hakem kararları aradan yıllar geçse de unutulmadı. Kara için de 97 sezonu hâlâ kapanmamış bir üzüntü kaynağı. 2 yıllık daha sözleşmesi olduğu halde, 400 bin dolarını da bırakıp gitti. 96-97 sezonunda Beşiktaş, Van deplasmanında puan yitirince şampiyonluk yolunda büyük darbe aldı. Ama o maçta tüm ülkenin ittifak yaptığı bir penaltıyı hakem Metin Tokat vermedi. Sergen Yalçın’ın kullandığı frikikte Vanlı oyunu topu bir voleybolcu gibi smaçlamıştı. Rasim Kara, bu pozisyon için Tokat’ın kendisine “Oyuncu kafayla vurdu,” dediğini söylüyor. Kara, bu sezon öğrencesi Sergen Yalçın’ın Beşiktaş’ı şampiyon yapmasını istiyor. Böylece 97 için de bir teselli bulmayı umuyor. Kara, fikstürü zor olsa da Sergen Yalçın’ın bu işi bitireceğinden şüphe duymuyor.

"BEŞİKTAŞ’A ZARAR GELMESİN DİYE HEP SUSTUM AMA..."

-Beşiktaş'ı sadece 1 sezon (1996-97) çalıştırmanıza rağmen önemli izler bıraktınız.  Ligde ikinci olurken, en çok gol atan, derbilerde hiç yenilmeyen ve Avrupa kupalarında o ana kadar ki en büyük başarıyı yakaladınız. İki sene daha da sözleşmeniz olmasına rağmen neden ayrıldınız?

Yönetimde bazı problemler yaşadık. Mesela Uğur Ekşioğlu diye bir yöneticimiz vardı. Bunun gibi birkaç tane daha yaşını başını almış isimler vardı. Yine de vefat edenlere rahmet diliyorum. Çok sıkıntılar yaşadık. Bunları Beşiktaş’a zarar gelmesin diye ifşa etmek istemiyorum. Devam etmemem gerekiyordu. Mesela benden sonra (John) Toshack geldi. 12 mağlubiyet aldı. Ligi 6. sırada bitirdi ve ertesi sene devam etti. Toshack’lara, bilmem kimlere bu şans veriliyor!

"BUGÜNKÜ VAR SİSTEMİ OLSAYDI ŞAMPİYONDUK"

-Bu ayrılık sürecinde rahmetli Başkan Süleyman Seba’nın tavrı nasıldı?

Süleyman (Seba) Ağabey ile karşılıklı oturup ayrıldık. 400 bin dolar da tazminatım vardı. “Onu da almadan gidiyorum” dedim. Süleyman Ağabey de sadece teşekkür edip “Sağol Rasimcim” demişti. O konuyu çok kurcalamayalım. Şampiyonluğu nasıl kaybettiğimizi herkes biliyor zaten. VAR olsaydı biz şampiyonduk. İnşallah Beşiktaş bu sene benim öğrencimle Sergen (Yalçın) hoca ve ekibiyle beraber bu işi götürür.

"BEŞİKTAŞ’TA DEVAM ETSEYDİM KUPALAR GELİRDİ"

- O kaybedilen şampiyonluk sizin teknik adamlık kariyerinizin kırılma anı olarak görülüyor. Siz buna katılıyor musunuz?

Hayır. Sonra Bursaspor’u çalıştırdım ve başarılı olduk. Çanakkale Dardanelspor, Yimpaş Yozgatspor ve Kocaelispor’u çalıştırdım. Rizespor'u 2. Lig'den 1. Lig'e çıkarttık. Kanada'da Ottawa Wizards’da  şampiyonluk yaşadım. 4.5 sene Azerbaycan'da Hazer Lankeren ve Karabağ'da görev yaptım. Ama tabii ki Beşiktaş’ta devam etseydim mutlaka birkaç şampiyonluk yaşardık. Çünkü Milli Takım’da uzun süre çalıştığım için Avrupa’daki futbolcuları iyi tanıyordum. Aynı Daniel Amokachi transferinde olduğu gibi nokta atışı yapabilirdik. O zaman 3 yabancı hakkı vardı. Kaleci (Marjan) Mrmic ve (Zlatko) Yankov’u da almıştık. Üç yabancımız kendi milli takımlarında banko oynuyordu.

"HAKEM HARİÇ, HERKES PENALTI OLDUĞUNU GÖRDÜ"

-Tekrar 1996-97 sezonuna dönelim. Vanspor-Beşiktaş maçında hakem Metin Tokat’ın tartışmalı kararı hala hafızalarda. Sizce Metin Tokat, penaltıyı vermek mi istemedi yoksa pozisyonu mu süzemedi?

VAR olsaydı penaltıyı verirdi.(Gülerek) Öyle cevap vereyim sadece. Rakip oyuncu topa smaç yaptı. Herkes penaltı olduğunu gördü. Belki hakem görmedi. Ben maçtan sonra “Penaltıyı niye vermedin hoca,” diye sordum. Tokat da “Kafasına çarptı,” dedi. Yani Metin Tokat ipe un serdi!

"RASİM KARA İÇİN DEĞİL, BEŞİKTAŞ İÇİN ŞAMPİYON OLSUNLAR"

-Beşiktaşlı taraftarlar o pozisyonun kahramanı Sergen Yalçın'ın bu sezon takımı şampiyon yaparak, bir bakıma sizin kaybettiğiniz kupayı alacağına inanıyor. Sosyal medyada 'Rasim Karaiçin alın bu şampiyonluğu' şeklinde yorumlar yapıyor.

Taraftarlara çok teşekkür ediyorum. Fakat önce Beşiktaş için şampiyon olmak lazım tabii. Ben Beşiktaş’ın her şampiyonluğunda çok mutlu oluyorum. Öğrencim Sergen Hoca’nın bu işi bitirmesine de ayrıca sevinirim. Taraftarların böyle düşünmeleri beni mutlu ediyor. Onlara şampiyonluk yaşatamamıştım. Hiç değilse öğrencim bunu başarsın. Dualarımız Sergen Hoca ve Beşiktaş ile.

"EN İYİ ÜÇ FUTBOLCU ARASINA SERGEN YALÇIN’I YAZARIM"

-Sergen Yalçın’ın oyuncu olarak artıları ve eksileri nelerdi?

Gelmiş geçmiş en iyi üç oyuncudan biri desek, yeridir. Ben o zaman onunla problem yaşamadım. Ama başka teknik adamlarla çok sorunlar yaşadığı söyleniyor. Çalışmadığı söyleniyor. Onun idmanlarda çalışmadığını, maçta koşmadığını görmedim. Şu anki işine dört elle sarılmış olması, iş ciddiyeti, futbolculara olan yaklaşımı üst düzeyde. Onlara güvendiğini hissettiriyor. Maçlarda bağırıp çağırmıyor. Oyunculuktan daha büyük sorumluluk aldığını düşünüyorum. Ki öyle olması lazım. Oyuncuyken kendinden sorumlusun. Ama şimdi oynayan oynayamayan 26 futbolcudan sorumlusun. Ekibiyle de uyum içinde.

"BU SENE ŞAMPİYON YAPARSA ARKASI GELİR"

-Teknik direktör olarak Sergen Yalçın'ın böyle bir çıkış yakalaması sizi şaşırttı mı?

Hayır, üzerine koyarak gidiyor. Sadece daha önce çalıştırdığı takımlarla sezonu tamamlayamıyordu. Şimdi Beşiktaş’la bir istikrar yakaladı. İnşallah uzun süre kalır. Bizim yapamadığımızı o yapar. Devam eder. Bu sene ipi göğüslerse birkaç sene daha şampiyonluk yaşayabilir.

"SERGEN YALÇIN, BEŞİKTAŞ’IN FATİH TERİM’İ OLABİLİR"

-Şöyle de bir görüş var; ‘Sergen Yalçın, Beşiktaş’ın Fatih Terim’i olacak’ şeklinde.

İnşallah. Olabilir, niye olmasın. Tabii bu Sergen Hoca’nın tek başına yapacağı bir iş değil. Burada Başkan Ahmet Nur Çebi ve yönetiminin ona verdiği destek de çok önemli. Ona güven ortamı yaratmaları lazım. Ahmet Başkan, daha önce futbol şubede yapmıştı. Futbolculara nasıl davranacağını iyi biliyor. Herhalde ödemelerde sıkıntı yaratmıyor ki işler iyi gidiyor.

"BEN DE SÜLEYMAN AĞABEY GİBİ PARASIZ BAŞKANLIK YAPABİLİRDİM"

-Bir dönem Beşiktaş'a başkan olmak gibi bir düşünceniz vardı.

Azarbaycan’da Mübariz Mansimov vardı. Benim gittiğim Hazer Lenkeran’ın sahibi. O fanatik Beşiktaşlıymış. Bir gün bana, “Seni Beşiktaş’a başkan yapayım mı,” diye sordu. Ben de “Yap,” dedim. Ama o zaman 70 milyon dolar borç vardı. Bir 70’de harcamak lazım iddialı geliyorsak. “Tamam,” dedi. Fakat sonra olmadı. “Ben de öylesine başkan olurum,” dedim. Süleyman Ağabey de parasız başkanlık yaptı. Önemli olan senin bakış açın. Yeteneğin. Paraya çözüm bulunabilir. Belki yapabilirdik. Günün birinde mutlaka eski sporculardan biri tekrar başkan olabilir. Mesela Rıza Çalımbay. O da “Başkan olmak isterim,” dedi. Olabilir de.

"ZİRVE YARIŞINDAKİ 3 TAKIM DA PUAN KAYBEDEBİLİR"

-Şampiyonluk yarışında favoriniz hangi takım?

Beşiktaş, şu an itibarı ile avantajlı. Ancak zor bir fikstürü var. Küçük takımlar da kaderi etkileyebilir. İşte Ankaragücü geldi İstanbul’da puan aldı. Her şey olabilir. Beşiktaş, Kayserispor maçında santrforsuz oynaşına  rağmen iyi bir futbol sergiledi. O yüzden ümitliyim. Ama Rize deplasmanı, içeride Hatay ve Galatasaray deplasmanı var. Bu maçları iyi atlatırsa Beşiktaş, ipi göğüsler. Buna karşılık yarıştaki 3 takımın da puan kaybedeceğini düşünüyorum.

RASİM KARA İLE BİR KELİME BİR CEVAP

KALECİ: Rüştü (Reçber)

DOLMABAHÇE: Beşiktaş’ın mabeti

ARKADAŞ: Olmazsa olmaz

PARA: İhtiyaç kadar

FUTBOL: Herşeyim

ESKİŞEHİR: Memleketim

ŞÖHRET: Gelip geçici

SÜLEYMAN SEBA: Büyük başkan, büyük insan

SAĞLIK: En önemlisi

DERBİ: Bayılıyorum

GOL: Futbolun meyvesi

TARAFTAR: Onlar güzel şeylere layık

Ajansspor 

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

8 + 7 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki