TEVFİK YAMANTÜRK ALACAĞI İÇİN TAHKİME GİTTİ!

Türkiye’nin önemli inşaat şirketlerinden BJK Divan kurulu başkanı YAMANTÜRK'e ait Güriş, Suudi Arabistan’ı Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi’ne verdi...
Haberin yayılanma tarihi:05 Eylül 2023, Salı

Tahkime Giden Güriş Cidde'de 10 Yıldır Süren Davayı Kazanmış Ancak Suudi Makamları Ödeme Dahil Birçok Konuda Gerekeni Yapmamıştı;

Arap Baharı, Katar Ablukası ile hem diplomatik hem de ekonomik anlamda köprülerin atıldığı Suudi Arabistan ile son 2 yıldır yakınlaşma sağlanıyor. Geçen ayın ortasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyetin 3 günlük Körfez Bölgesi ziyareti karşılıklı olumlu adımların atılmasını sağladı.

Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin yanı sıra Suudi Arabistan’a yapılan ziyaretlerde milyarlarca dolarlık anlaşmalar sağlandı. Özellikle Türk inşaat ve savunma şirketleri açısından verimli geçen toplantılar, yakın dönemde yatırım sürecinin de önünü açacak gibi görünüyor. İkili ilişkiler olumlu seyrederken, geçmiş yıllarda yaşanan sorunlar da çözüm bekliyor. Bu süreçlerden biri de Türkiye’nin en önemli inşaat ve mühendislik şirketlerinden Güriş’te yaşanıyor.

Dünya gazetesinden Kerim Ülker'in haberine göre Suudi Arabistan’da uzun süredir var olan, ülkede milyonlarca dolarlık projeler üreten Güriş, geçmiş yıllarda yaşadığı anlaşmazlığı uluslararası tahkim mahkemesine taşıdı.

10 YILDIR ÇÖZÜLEMİYOR

Dünya Bankası bünyesindeki Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm  Merkezi’ne (International Centre for Settlement of Investment Disputes-ICSID) başvuran Güriş İnşaat ve Mühendislik Anonim Şirketi, yaklaşık  10 yıldır çözülemeyen davanın peşine düştü. Cidde mahkemelerinde yıllar önce başlayan dava Güriş İnşaat ve Mühendislik A.Ş.’nin ortağı olduğu ortak girişim lehine sonuçlanmıştı.

Ancak Suudi makamları kesinleşmiş mahkeme kararı olmasına rağmen ödeme yapmamıştı. Güriş İnşaat ve Mühendislik, yaşanan durum nedeniyle Riyad Yönetimi’nin ihkak-ı hakdan imtina etmesi sebebiyle Suudi Arabistan aleyhine ICSID Tahkimi başlattı. Güriş’in davası 21 Ağustos’ta Suudi Arabistan Kral Ofisi (Office of His Majesty the King), Kraliyet Mahkemesi (Royal Court),  Suudi Arabistan Dışişleri, Adalet ve Yatırım bakanlıklarına karşı açıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nden Kosova’ya, Libya’dan Rusya’ya kadar birçok ülkede proje üstlenen Güriş, 2006 yılında Suudi Arabistan’ın Cidde kentinin orta ve güney kesiminde yapılacak 340 milyon dolarlık kanalizasyon projesinin inşaatını kazandı. 46,5 ayda bitirilecek projede 1500 kişi çalışmıştı. Güriş projeyi Suudi Arabistanlı ortakları Al Mabadani ve Dallah grubu ile üstlenmişti.

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

7 + 8 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki