OFSAYT ÇİZGİSİ OTOMATİK ÇİZİLECEK!

FIFA, VAR uygulamasında ofsaytı otomatik olarak belirleyecek bir sistem için çalışmalarını sürdürüyor...
Haberin yayılanma tarihi:20 Mart 2021, Cumartesi

Dünya Kupasına Yetişecek

Futbolda şu anda kullanılan ofsayt teknolojisinden şikayetler sadece Türkiye’den gelmiyor. Özellikle de başta 5 büyük ülke liginde ofsayt çizgisi tartışmaları bitmiyor. Zaten FIFA, VAR uygulaması kararı aldığından bu yana gol çizgisi teknolojisinde olduğu gibi otomatik bir sistem için çalışmalarını sürdürüyor. Hatta son iki Kulüpler Dünya Kupası maçlarında bu sistemin testleri de yapıldı ve sonrasında da sürüyor. Dünya futbolunun patronunun hedefi bu sistemin ilk olarak 2022 Dünya Kupası’nda kullanılması.

Kararlar Hızlanacak

FIFA’nın teknik ve yeniliklerden sorumlu yönetim kurulu üyesi Alman Johannes Friedberg, Aralık ayında Sportschau sitesine yaptığı açıklamada “Yeni tekniğin hedefi bu tür pozisyonlarda VAR’ın karar verme süresini hızlandırmak” demişti. Friedberg, üzerinde çalışılan sistemin özelliklerini ise şu şekilde anlatmıştı.

“Burada hedef ofsayt kararlarında artık VAR’ın çizgi çekme mecburiyetini ortadan kaldırmak. Bu sistem prensipte ofsayt çizgisini otomatik olarak çizerek bir ofsayt söz konusu olduğuna dair VAR’a bir uyarı yapıyor. Bu da doğal olarak zaman kazandıracak. Böylece VAR hakeme çok daha hızlı şekilde durumu bildirebilecek. Yani teknoloji pas verilirken ayağın topa temas ettiği anı belirleyecek.

Bir Kare Bile Ofsaytı Etkiliyor

Burada şu andaki sistemde bunun belirlenmesi konusu çok tartışılıyor. Çünkü kamera görüntülerinde frame’ler arasında (kareler) çok sayıda resim mevcut. Dolayısıyla bir kare ileri-geri alındığında temas o kareler arasındaki resimlerden birinde saklı olabildiğinden, bunu bazen maalesef tam olarak belirleme imkanı olmuyor. Bu da tartışmalı ofsayt pozisyonlarına yol açıyor. İşte tam da burada hedefimiz; yeni teknikle topa temas anını tam olarak belirlemek.

Aktif Alan Yorumu Yine Hakemde

Diğer önemli unsur yeni tekniğin söz konusu oyuncularda vücudun doğru noktasını tespit etmesi. Ancak sistem henüz o noktaya gelmiş değil ve üzerinde yoğun şekilde çalışılıyor. Her halükarda sistem oyuncuların aktif alanda olup olmadığı tartışması söz konusu olduğunda sadece ofsaytı belirleyecek. Ancak bunun yorumunu yine monitörden izleyerek sahadaki hakem yapacak. Sistemi 2022 Dünya Kupası’na kadar yetiştirmek istiyoruz”

Ajansspor 

Etiketler: VAR   ofsayt   FİFA   çizgi   BEŞİKTAŞ   www.duydukmu.com  

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

9 + 9 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki