2023-24 SÜPER LİG FİKSTÜRÜ ÇEKİLDİ!

Trendyol Süper Lig'de 2023-2024 sezonu için fikstür çekimi yapıldı...
Haberin yayılanma tarihi:19 Temmuz 2023, Çarşamba

İŞTE İLK HAFTA MÜSABAKALARI;

TFF Riva Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri yaz bahçesinde gerçekleşen fikstür çekiminde ilk yarının programı ve derbi tarihleri belli oldu. İlk haftada Galatasaray, Kayserispor'a, Beşiktaş, Fatih Karagümrük'e konuk olacak. Fenerbahçe, Gaziantep FK'yı, Trabzonspor ise Antalyaspor'u ağırlayacak.

BU SEZON BİR İLK

Süper Lig'de yeni sezonda İstanbul takımları en fazla 5 maç üst üste İstanbul'da oynayacağı, bu sezon ilk kez kullanılacak olan fikstür anahtarı sayesinde hiçbir takım, üst üste kendi sahasında maç yapamayacağı açıklandı.

SÜPER LİG 1. HAFTA PROGRAMI

Kayserispor - Galatasaray

Pendikspor - Hatayspor

Kasımpaşa - Ankaragücü

Alanyaspor - Başakşehir

Adana Demirspor - Çaykur Rizespor

Fatih Karagümrük - Beşiktaş

Trabzonspor - Antalyaspor

Fenerbahçe - Gaziantep FK

Sivasspor - Samsunspor

Konyaspor - İstanbulspor

SÜPER LİG 2023-2024 SEZONU DERBİ HAFTALARI

2. Hafta: Galatasaray-Trabzonspor
5. Hafta: Trabzonspor-Beşiktaş
9. Hafta: Galatasaray-Beşiktaş
11. Hafta: Fenerbahçe- Trabzonspor
15. Hafta: Beşiktaş-Fenerbahçe
18. Hafta: Fenerbahçe - Galatasaray

SÜPER LİG NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Trendyol Süper Lig 11, 12, 13 ve 14 Ağustos 2023 tarihlerinde oynanacak maçlarla başlayacak ve ligin ilk yarısı 23, 24 ve 25 Aralık tarihlerinde oynanacak olan 18 hafta müsabakaları ile sona erecek. Ligin ikinci yarısı 5, 6, 7 ve 8 Ocak tarihlerinde oynanacak 19. Hafta müsabakaları ile başlayacak ve sezon 19 Mayıs 2024 tarihinde sona erecek. Bu sezon ligin ilk yarısı 18, ikinci yarısı ise 20 hafta oynanacak.

HAFTA İÇİ MAÇLARI DA OYNAYACAK

Bu sezon da sıkışık takvim sebebiyle ligin 17 ve 22. Hafta müsabakaları hafta içi oynanacak. Buna ek olarak 31 Mart 2024'te yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri nedeniyle aynı tarihte oynanması gereken 31. Hafta müsabakaları da 2, 3, 4 Nisan tarihlerinde hafta içi oynanacak.

TFF AÇIKLADI: 4 TAKIM DÜŞECEK

TFF, 2023-2024 Sezonu Süper Lig maçlarının statüsü yayınlandı. Federasyondan yapılan açıklamada, yeni sezonda Süper Lig'de 4 takımın küme düşeceği belirtildi. 

Türkiye Futbol Federasyonu'nun resmi internet sitesinde yer alan Süper Lig müsabakaları statüsünde şu ifadelere yer verildi:

MADDE 1 - LİGİN OLUŞUMU ve KATILIM ŞARTLARI

(1) Süper Lig, Türkiye’nin en üst profesyonel futbol ligidir. Lig’in isimlendirilmesi yetkisi münhasıran TFF Yönetim Kurulu’na aittir. Süper Lig, 2022-2023 sezonu sonunda ligdekalan 15 takım, TFF 1. Ligden yükselen 3 takım ve TFF Yönetim Kurulu’nun 10.02.2023 tarih ve 55 sayılı toplantısında alınan karar ile hakları dondurulan Hatayspor Kulübü ile Gaziantep Futbol Kulübü A.Ş. olmak üzere 20 takımdan oluşur.

(2) Lig’e katılacak olan kulüpler, “Süper Lig Katılım Formu”nu ve ilgili belgeleri süresi içerisinde TFF’ye sunmak zorundadırlar. TFF tarafından istenen belgeleri tam olarak ve süresinde sunmayan, TFF talimat ve düzenlemelerine aykırı hareket eden kulüpler, lig müsabakalarına katılamazlar.

(3) Kulüpler, sezon başında TFF Yönetim Kurulu tarafından belirlenen tescil ve aidat ücretlerini ödemek zorundadırlar.

(4) Kulüpler, Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri dışında, profesyonel yönetim şekline sahip olmak ve müsabakaların düzenli şekilde oynanmasını sağlamak amacıyla;

- Genel Müdür
- Güvenlik Sorumlusu
- Stadyum Müdürü
- Taraftar İrtibat Sorumlusu
- Bilet Sorumlusu
- Medya Sorumlusu
- Akreditasyon Sorumlusu (Extranet Sorumlusu)
- Çim Saha Sorumlusu

görevlendirmek ve bu görevlilere ilişkin bilgileri süresi içerisinde TFF’ye vermek zorundadırlar. Kulüplerin bu kişilere ek olarak Taraftardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi tespit etmeleri zorunludur. Yukarıda bahsi geçen görevlerin farklı kişiler tarafından yerine getirilmesi ve bu kişilerin, kendi görevleri ile ilgili olarak düzenlenen eğitim ve seminerlere katılarak tamamlamaları zorunludur.

MADDE 2 - FUTBOLCULARIN UYGUNLUĞU

(1) Kulüpler, Ek-2 de yer alan Süper Ligde Futbolcuların Uygunluğu hükümlerine uygun olarak futbolcuları müsabakalarda oynatabilirler.

MADDE 3 - MÜSABAKA SİSTEMİ

(1) Süper Lig 20 takım arasında çift devreli lig usulüne göre oynanır.

(2) Sezon sonunda Süper Ligde 17, 18, 19 ve 20’inci sıraları alan 4 (dört) takım TFF 1. Lige düşer.

MADDE 4 - STADYUMLARIN TESPİTİ

(1) Kulüpler, sezon boyunca oynayacakları stadyumları belirler ve mülkleri kendilerine ait değilse tahsis işlemlerini bizzat yaparlar. Kulüplerin belirledikleri stadyumlarda müsabaka yapmaları TFF’nin onayına tabidir. TFF tarafından aksi kabul edilmediği sürece, bir stadyum en fazla 2 takımın iç saha müsabakaları için belirlenebilir.

(2) TFF tarafından belirlenen ölçütleri yerine getirmeyen ve istenilen belgeleri ibraz etmeyen kulüplerin göstermiş olduğu stadyumlarda müsabaka oynatma yetkisi TFF’ye aittir.

(3) Fikstürde gösterilen müsabakalar, ismi önce yazılı takımın stadyumunda oynanır. Stadyumu onarıma alınan veya lig kriterlerine uymayan ya da yeni sezonda veya devrede stadyumu açılmayan takımlar fikstüre göre kendi sahasında yapacağı müsabakaları oynamak üzere TFF tarafından kabul edilecek bir stadyum bulmak zorundadırlar. Stadyumunda bakım veya onarım çalışması yapılacak olan kulüpler, bakım süresince oynayacakları müsabakalar için öncelikle illerinde, illerinde uygun stadyum olmaması halinde illerine komşu olan ve elektronik bilet sistemine uygun bir stadyum bildirmek zorundadırlar. Komşu illerinde elektronik bilet sistemine uygun bir stadyum bulunmaması veya kulüp tarafından stadyum tahsisinin alınamaması halinde, ev sahibi kulüp tarafından misafir takımın tüm masraflarının karşılanması ve TFF tarafından kabul edilmesi şartıyla mesafe sınırı olmaksızın elektronik bilet sistemine uygun bir stadyum bildirilebilir.

(4) Müsabakalarını oynayacakları stadyumu değiştirmek isteyen kulüpler, taleplerini müsabakanın oynanacağı günden en geç 15 gün önce TFF’ye bildirmek zorundadırlar.

(5) Kulüpler sezon başında bildirmiş oldukları stadyumları, TFF tarafından yapılacak olan son denetim tarihine kadar hazır hale getirmek zorundadırlar. Yapılan denetim sonucu eksikliklerin tespit edilmesi halinde kulübe bu eksiklikleri gidermesi için ek süre verilir. Bu süre sonunda da eksikliklerin giderilmediği ve sezon başlamadan önce de giderilemeyeceğinin tespiti halinde stadyumda müsabaka oynanmasına izin verilmez ve ilgili kulübe iç saha müsabakalarını oynayabileceği, kriterlere uygun bir stadyum bildirmesi için 2 gün süre verilir. Kulübün 2 gün içerisinde bir stadyum bildirmemesi halinde stadyum TFF tarafından belirlenir. TFF tarafından belirlenen stadyumun kirası ve görevli personel ücretleri ilgili kulüp tarafından karşılanır.

MADDE 5 - STADYUMLARIN DÜZENİ

(1) Stadyumlarda, Stadyum ve Güvenlik Komitesi Talimatı’na uygun aydınlatma sistemi ve elektrik kesintisi veya arıza halinde devreye girerek saha aydınlatması, anons sistemi, soyunma odası ve koridorlarda bulunan tüm mekanların aydınlatma, sıcak su ve havalandırma sistemlerini çalıştıracak durumda, müsabakanın tamamlanmasını sağlayacak bir yedek güç sisteminin (jeneratör, dinamik ups vb.) çalışır durumda bulundurulması zorunludur. Saha aydınlatmasının, müsabakanın başlamasından en geç 60 dakika öncesinden, müsabakanın bitiminden en erken 60 dakika sonrasına kadar
sağlanması zorunludur.

(2) Müsabakalarda, her biri 1x1.5 m boyutundaki Türk Bayrağı, TFF Bayrağı, UEFA Respect Bayrağı, Lig Bayrağı ve iki kulübün tescilli renklerinden oluşan Bayraklar stadyumda mevcut bayrak direklerine çekilecektir. Misafir takımlar kendi bayraklarını yanlarında bulundurmak ve müsabaka organizasyon toplantısında stadyum müdürüne teslim etmek
zorundadır.

(3) TFF’nin ilgili kurullarınca stadyumları kapatılan kulüplerin müsabakaları TFF tarafından tespit edilecek başka stadyumlarda oynatılır. Herhangi bir nedenle kendi stadyumunda oynaması gereken müsabakayı başka bir stadyumda oynayan kulüpler, bu müsabakalarla ilgili tesis ve personel ücretleri ile yayıncıdan talep edilen stadyuma giriş ücretini de
ödemek zorundadırlar.

(4) Stadyumlarda Stadyum ve Güvenlik Komitesi Talimatı ve Uluslararası Futbol Oyun Kurallarına uygun en az bir yedek kalenin kullanıma hazır bir şekilde bulundurulması zorunludur.

(5) Kale ağları, Uluslararası Futbol Oyun Kurallarına uygun olmalı ve ev sahibi kulüp tarafından kale direklerine sağlam bir şekilde takılarak yere sabitlenmelidir.

(6) Stadyumlarda köşe bayrak direklerinin kullanılması ve Uluslararası Futbol Oyun Kurallarına uygun, en az 4 adet yedek bayrak direğinin bulundurulması zorunludur.

(7) Stadyumda anons sistemi çalışır vaziyette olmalı ve kesinlikle tarafsız bir şekilde kullanılmalıdır. Takım kadroları, TFF uyarıları, oyuncu değişiklikleri ve hakem tarafından müsabaka devrelerine eklenen sürelerin anons edilmesi zorunludur. Anons sistemi ev sahibi takımı destekleyici şekilde, rakip takıma karşı veya siyasi amaçlı tanıtım ve duyurular için kullanılamaz ve anons sistemi dışında tribünlere özel ses sistemi kurulamaz. Anonslar anlaşılır ve duyulur şekilde yapılmalıdır.

(8) Müsabaka öncesinde, devre arasında ve müsabaka sonunda temsilci ve hakemin; müsabaka esnasında ise yalnızca hakemin izin verdiği kişiler dışında başka bir kişi yeşil zemine giremez. Müsabakanın bitiminden, müsabaka hakemleri soyunma odası koridorlarına girene kadar geçen süre içinde, sadece yedek kulübesinde bulunma hakkı olan kişiler yeşil zemine girebilirler.

(9) Stadyumun içerisindeki büfelerde ve görevlilere dağıtılan kumanyalarda, içeceklerin kapalı şekilde ve şişe içerisinde satılması veya dağıtılması ile seyircilerin stadyuma bu ve benzeri maddelerle alınması yasaktır.

(10) Stadyum içerisinde alkollü içecek bulundurulması ve satılması yasaktır.

(11) Saha sulama programı, maç günü düzenlenen müsabaka organizasyon toplantısında ev sahibi kulüp tarafından bildirilmelidir. Sahanın sadece belirli bölgeleri değil her yeri eşit şekilde sulanmalıdır. Kural olarak, saha sulama, başlama vuruşundan 60 dakika öncesinde tamamlanmalıdır. Ancak, ev sahibi kulübün kararı ile saha sulama aşağıdaki belirtilen sürelerde gerçekleşebilir.

• Başlama vuruşundan 15 ile 10 dakika öncesi ve/veya

• Devre arasında (en fazla 5 dakika)

(12) Ligin başlangıcından sonra, müsabaka oynanmasına engel olacak şekilde yapılması planlanan bakım veya çim yenileme çalışmaları için TFF'den izin alınmalıdır. Başvuru esnasında bakım planı da TFF ile paylaşılmalı ve bu süre içerisinde müsabakaların oynanacağı, kriterlere uygun bir stadyumun bildirilmesi ve tahsisinin de sunulması gerekmektedir.

MADDE 6 - ORGANİZASYON ve SORUMLULUK

(1) Stadyumlarda, müsabaka öncesinde, esnasında ve sonrasında sağlık, güvenlik, tribün düzenlemesi, organizasyon, şiddet ve düzensizliğin önlenmesi ile ilgili tüm düzenlemeleri yapma görevi ev sahibi kulübe aittir.

(2) TFF, fikstürü hazırlamaya, fikstürde gerekli değişiklikleri yapmaya, müsabakaların gün, saat ve yerlerini değiştirmeye yetkilidir.

(3) Müsabakalar ancak elverişsiz hava veya stadyum şartları nedeniyle ertelenebilir. Bu Statü’nün ve Futbol Müsabaka Talimatı’nın güvenliğe ilişkin hükümleri saklıdır.

(4) Kulüpler, müsabakalarını oynayacakları stadyumu ve oyun alanını elverişsiz hava şartları ihtimali de dahil olmak üzere müsabakanın tayin ve tespit edilen tarihte oynanması için hazır hale getirmek zorundadırlar. Saha ve stadyumun hazır hale getirilmemesi nedeniyle müsabakanın oynanamaması durumunda, müsabakanın temsilci raporuna göre, ev sahibi kulübün sahanın müsabaka oynamaya uygun hale getirilmemesinde kusurlu olduğunun anlaşılması halinde, hakem, gözlemci ve temsilci ücretleri ile misafir takımın masrafları ev sahibi kulüp tarafından ödenir.

(5) Kulüpler, müsabaka yapacakları yere en az yirmi dört saat önce gitmek ve bu Statü’nün ekinde yer alan zaman çizelgesine uygun hareket etmek zorundadırlar.

(6) Müsabakanın oynanacağı gün saat 09.30’da stadyum denetimi yapılır. Bu denetime TFF Temsilcisi, dördüncü hakem, stadyum müdürü, misafir takım temsilcisi ve çim saha sorumlusu katılır. Müsabaka bitiminde de, TFF temsilcisi, stadyum müdürü katılımı ile stadyum denetimi tekrar yapılır. Misafir takım temsilcisi de ilgili denetime katılabilir. Misafir takım temsilcisinin katılmaması halinde, tutulacak denetim tutanağına misafir kulüp itiraz edemez.

(7) Müsabaka organizasyon toplantısı, TFF temsilcisinin başkanlığında müsabakanın oynanacağı gün saat 10.00’da stadyumda yapılır. Bu toplantıya, her iki takımdan birer temsilci, dördüncü hakem, müsabaka güvenlik amiri, misafir takım gözlemci polisi, ev sahibi kulübün güvenlik sorumlusu, özel güvenlik amiri, stadyum müdürü, akreditasyon sorumlusu ve çim saha sorumlusu katılır. Toplantı, ev sahibi kulüp yetkilisi katılmadığı takdirde başlatılamaz. Toplantıların organizasyon sorumluluğu ev sahibi kulüptedir. Kulüpler, sezon başlamadan önce bu toplantılara katılacak kulübü temsile yetkili kişilerin
adlarını TFF’ye bildirmek zorundadır. Toplantılarda kulüpleri Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Sekreter, Genel Müdürler temsil edebilirler. 6222 Sayılı Kanun ve Yönetmeliği uyarınca gerekli diğer toplantılar yapılır.

(8) Müsabakalarda yedek kulübesini belirleme hakkı ev sahibi kulübe aittir.

(9) Müsabaka öncesi yapılacak seremonide, misafir takım futbolcuları, takım kaptanı önderliğinde önce hakemler, sonra ev sahibi takım futbolcuları ile tokalaşırlar. Daha sonra ev sahibi takım futbolcuları, takım kaptanı önderliğinde hakemler ile tokalaşırlar. Ardından da müsabakanın hakemi, top ve kale seçimi için takım kaptanlarını davet eder.

(10) Stadyumlarda bulunan skor tabelasındaki saatler, 45. ve 90. dakikaların sonunda durdurulması kaydı ile müsabaka esnasında çalışabilir. Müsabakanın hakem tarafından herhangi bir nedenle durdurulması halinde, oynanan süreyi gösteren saat durdurulmayacaktır.

(11) Yedek futbolcuların ısınma alanları FIFA, UEFA ve TFF Talimatları çerçevesinde oyun alanının konumuna göre müsabaka öncesi hakem tarafından belirlenir ve ilgililere bildirilir. Müsabaka esnasında her iki takımdan en fazla beşer yedek futbolcunun ısınmasına izin verilir. Isınma esnasında oyuncuların yelek giymesi zorunludur. Yedek kulübesinde yer alan atletik performans uzmanı, ısınan futbolcuların yanında gözetimde bulunabilir.

(12) Takımların siyah bant takma veya siyah forma ile müsabakaya çıkmaları, saygı duruşunda bulunmaları TFF’nin iznine tabidir.

(13) Kulüpler müsabaka öncesi sahaya ancak TFF’nin izin verdiği pankartlarla çıkabilirler. Pankartların sosyal ve toplumsal mesaj içermesi şarttır. Kurum ve kuruluşların pankart taleplerini kulüplere yapmaları, kulüplerin de TFF’ye müracaat ederek onay almaları gerekmektedir. Pankartların boyu 14 metre eni ise 1 metre olmalıdır. Pankart talepleri ancak mesai saatleri içerisinde yapılması durumunda değerlendirilecektir. Pankart izni verilen müsabakalarda pankartın TFF Temsilcisi tarafından görülmesi sağlanmalıdır. Kulüpler yukarıda sayılanlar dışında TFF’nin uygun göreceği pankartlarla müsabakaya
çıkmak zorundadırlar.

(14) Müsabakalardan önce yapılacak olan her türlü gösteri ve törenler TFF’nin iznine tabidir. TFF tarafından izin verilen gösteri ve törenlerin saha içerisinde ve yeşil zeminde müsabakanın başlamasına 45 dakika kala ve saha dışında (yeşil zemin dışında) müsabakanın başlamasına 18 dakika kala bitirilmesi ve sahanın müsabakaya hazır hale getirilmesi zorunludur.

(15) Müsabakalardan önce orta yuvarlağa konulabilecek kulüp sponsor ve lig isim logoları, müsabaka başlamadan beş dakika önce kaldırılmalıdır. TFF tarafından lig isim logosu gönderilmesi halinde, sponsor logoları 20 dakika kala kaldırılmalı ve lig isim logosu serilmelidir.

(16) Reklam amaçlı olarak saha içerisinde yeşil zemin dışında bulunan maskotların müsabaka öncesinde ve devre arasında müsabaka başlamadan 5 dakika önce sahayı terk etmeleri zorunludur.

MADDE 7 - SAHAYA GİREBİLECEK KİŞİLER

(1) Müsabakalarda yedek kulübesinde oturmaları kaydıyla sahaya en fazla 10 yedek futbolcu, bir yönetici, bir teknik sorumlu, iki antrenör, bir kaleci antrenörü, bir eşofmanlı fizyoterapist veya masör, bir doktor, yabancı teknik sorumlular veya futbolcular için bir tercüman, bir atletik performans antrenörü ve bir malzemeci girebilir.

(2) Takımların müsabaka isim listesinde yer alacak yöneticisi müsabakadan önce “Müsabaka İsim Listesini” imzalamak zorundadır. Yöneticinin olmaması halinde teknik sorumlu, yoksa antrenör veya takım kaptanı müsabaka isim listesini imzalayabilir.

(3) Müsabakanın başlamasına 18 dakika kala saha içerisinde kimlerin bulunacağı Akreditasyon Talimatı’na ve bu Statü’nün ekinde yer alan zaman çizelgesine göre belirlenir.

(4) Akreditasyon Talimatı hükümlerine göre müsabaka süresince saha içerisinde yer alabilecek kişiler ancak saha kenarında kendilerine ayrılan özel yerlerde bulunabilirler. Bu şartlara uymayanlar sahadan çıkartılırlar.

(5) Saha kenarında oturmalarına müsaade edilenler, görevleri dışında hiçbir olaya sözlü veya fiili olarak müdahale edemezler.

MADDE 8 - TRİBÜN DÜZENLEMESİ

(1) Kulüpler, TFF ve yetkili merciler tarafından belirlenen emniyet ve güvenlik tedbirlerine uymakla yükümlüdürler.

(2) Stadyumlara seyri engellemeyecek nitelikte, talimatlarda belirtilen şekilde tribün ile saha arasına tel, duvar, bariyer ve benzeri engeller konabilir.

(3) Tribünlerdeki merdiven boşlukları, tribün giriş ve çıkış kapı önleri kesinlikle boş bırakılmalıdır. Tel örgülere seyircilerin görüşünü engelleyici afiş, flama, bayrak, pankart ve benzerleri asılamaz.

(4) Tüm tribünlere 6222 Sayılı Kanun ve bu Kanunun uygulama yönetmeliğine uygun olarak düzenlenen elektronik kart (e-bilet) ile girilir. Elektronik kartlara tanımlı biletlerin her ne surette olursa olsun toplu bir şekilde veya üzerlerinde yazılı bedellerinin altında ya da üstünde bir bedelle satılmaları, temin edilmeleri ve dağıtılmaları yasaktır.

(5) Stadyumlara ve tribünlere kapasitelerinin üzerinde seyirci alınması yasaktır.

(6) Tribünlerin renk kodları, stadyum çevresi yönlendirme işaretlerinde ve kapı girişlerinde bulunmalıdır.

(7) Protokol tribününde misafir takım yöneticilerine, protokol tribününü düzenlemeye yetkili olan ilgili kuruma önceden bildirmek kaydı ile en az 15 kişilik yer ayrılır.

(8) Müsabakada görevli Temsilci, Gözlemci ve Disiplin Müfettişlerine, protokol tribününde müsabakayı rahat bir konumda izleyebilmeleri ve herhangi bir olay anında kısa sürede saha içine inebilecekleri bir yer ayrılması zorunludur.

(9) Ev sahibi kulüp, misafir kulüp seyircileri için güvenliği tam olarak sağlanmış bir tribünde stadyumun kapasitesinin % 5’i oranında yer ayırmak zorundadır. Ev sahibi kulüpler, misafir takımın yazılı onayı ve İl veya İlçe Spor Güvenlik Kurulu'nun kararı ile misafir kulüp seyircileri için en fazla % 30 oranında yer ayırabilirler. Ayrıca iki kulübün anlaşması ve İl veya İlçe Spor Güvenlik Kurulları’nın uygun görmesi halinde, misafir takım tribünleri, ev sahibi kulüpler tarafından kullanılabilecektir.

(10) Müsabakalarda TFF Başkanı, Başkan Vekilleri, Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Sekreter, Hukuk Kurulları Başkan ve Üyeleri, Merkez Hakem Kurulu ile Temsilciler Kurulu Başkan ve Üyeleri’ne talep etmeleri durumunda protokol tribününde yer ayrılması zorunludur. Ayrıca bu kişiler stadyumlarda istedikleri yere girebilir, bilgi ve belge isteyebilirler.

(11) Müsabakalarda spor ahlakına aykırı, tahrik edici, aşağılayıcı, dil, din, mezhep, ırk, cinsiyet, etnik ve siyasi ayrımcılığa yönelik söz sarf edilemez ve yazılı doküman dağıtılamaz. Ayrıca müsabaka alanına veya yakın çevresine bu mahiyette afiş veya pankartlar asılamaz.

(12) Kulüpler sezonun başlamasından 1 hafta öncesine kadar, Futbol Disiplin Talimatı’na uygun olarak ve disiplin uygulamalarına esas teşkil etmek üzere, müsabakalarını oynayacakları stadyumlardaki tribünleri ve blokları belirlemek ve bunların kapasiteleri ile isimlerini içeren ayrıntılı stadyum krokisini TFF'ye sunmak zorundadırlar.

(13) Ev Sahibi Kulüpler, misafir takım Delegasyon 2 ve Delegasyon 3’ten akredite edilen kişiler için mümkün ise misafir takım yedek kulübesi arkasından, mümkün değil ise uygun görecekleri güvenliği tam olarak sağlanmış bir bölümden yer vermek zorundadır.

MADDE 9 - GÜVENLİK

(1) Ev sahibi kulüpler, müsabaka öncesinde, esnasında ve sonrasında stadyum çevresinde ve stadyum içinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordinasyon içerisinde hareket ederek emniyet ve güvenliğin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak zorundadırlar.

(2) Ev sahibi kulüpler müsabakalarda, yeterli sayıda özel güvenlik görevlisini belirlenen saatler içerisinde stadyum içerisinde ve çevresinde görevlendirmek zorundadırlar.

(3) İlgili tüm kanun, yönetmelik, talimat ve yetkili makamların alacağı kararlar ışığında belirlenen ve güvenlikle ilgili toplantıda saptanan güvenlik ihtiyacı kapsamında;

a) Stadyum dışında görev alacak güvenlik görevlileri iki güvenlik bariyeri oluşturup, bu bariyerlerde üst araması, elektronik bilet ve pankart kontrolü yaparlar.

Güvenlik bariyerleri dışındaki tüm güvenlik uygulamaları resmi güvenlik görevlileri tarafından gerçekleştirilir. 1. ve 2. güvenlik bariyerlerinde (turnikelerde) yapılan elektronik bilet kontrolleri ve üst aramaları mevzuata uygun olarak güvenlik görevlileri tarafından yapılır.

b) Stadyumun içerisinde güvenlik görevlilerinin duracağı ve oturacağı bölümler önceden belirlenir. Bu bölümler için kesinlikle elektronik bilet satışı yapılamaz.

(4) Kulüpler, stadyumlarda güvenliği sağlamak ve akreditasyon sisteminin işleyişinde kullanılmak üzere asgari sayıdaki özel güvenlik görevlisini bulundurmak zorundadırlar. Bu kişilerin hakem, futbolcu ve yetkililerin stada giriş yerlerinde, teknik alanlar olan soyunma odası koridorlarında ve buraların kendi içindeki geçiş yerlerinde, teknik alanlardan hakem, futbolcu ve yetkililerin sahaya çıkışlarında, tribünlerin önünde bulunan ve sahaya açılan kapılarda Akreditasyon Talimatı hükümlerine uygun bir biçimde görevlendirilmesi şarttır. Bu görevliler müsabaka öncesinden, müsabakanın tamamlanıp seyircilerin, futbolcuların ve hakemlerin tahliyesine kadar geçecek dönem içerisinde müsabakanın yapılacağı yerde
bulunmak ve spor alanının iç güvenliğini sağlamakla yükümlüdürler.

(5) Stadyumlarda, her türlü silah, kesici veya delici alet veya sis bombası, ses bombası, maytap gibi patlayıcı, parlayıcı, yanıcı, yakıcı maddeler ile taş, metal gibi fırlatılabilecek veya yaralayıcı nitelikte sert cisim veya tehlike arz edebilecek veya müsabaka düzenini bozabilecek diğer maddeler, vuvuzela veya onun meydana getirdiği desibel seviyesine yakın bir seviyeye ulaşabilecek diğer nesneler ile çevreyi kirletecek nitelikte rulo, lazer pointer, selfi çubuğu ve benzeri cisimler bulundurulamaz, satılamaz ve atılamaz.

(6) Stadyumun tüm çıkış kapıları ile tribünlerden oyun alanına açılan kapılar dışa doğru açılacak şekilde yapılır ve bu kapılar seyirciler stadyumda olduğu sürece kilitlenemez. Bu kapıların her birinde, kötü niyetli kullanımların engellenmesi ve acil tahliye hallerinde yönlendirme amacı ile birer güvenlik görevlisi bulundurulacaktır. Kötü niyetli ve kural dışı kullanıma mani olmak için, bu kapılara içerden herhangi bir kişi tarafından kolayca açılabilecek kilit içermeyen bir sistem takılabilir.

(7) Ev sahibi kulüpler, seyircilerin stadyuma girişlerinden görevlilerin stadyumu terk etmelerine kadar geçen sürede tam teşekküllü (defibrilatör cihazının da bulunduğu) ambulans araç ve görevlilerini, seyircilerin stadyuma alınmaya başlamasından stadyumu terk etmelerine kadar geçen sürede itfaiye araç ve görevlilerini bulundurmak zorundadırlar. Ev sahibi kulüpler, seyirci sağlık odaları ile futbolcu ve hakem ilk yardım odasında, seyircilerin stadyuma alındığı andan tahliyesinin sonuna kadar, paramedik personel veya doktor görevlendirmek zorundadırlar.

(8) Stadyum kontrol odasında ev sahibi kulüp tarafından yeterli sayıda CCTV (Güvenlik Kameraları) operatörleri ile bir kişinin ikiden fazla konuda sorumluluk almaması koşuluyla giriş kontrol sorumlusu, anons sistem sorumlusu, skor tabela sorumlusu, saha aydınlatma sorumlusu, stadyum yönetim sorumlusu, özel güvenlik sorumlusu ve kulüp güvenlik ve sağlık sorumlusu görevlendirilmesi zorunludur.

MADDE 10 - LİG İSİM SPONSORLUĞU ve MÜSABAKA TOPU TEDARİKÇİLİĞİ

(1) Tüm müsabakalar öncesinde gerçekleştirilecek seremonilerde, takım ve hakemlerin önünde ve arkasında Lig İsim Sponsoru ve Lig panosu ile top kaidesi üzerinde lig isim sponsoru logosunun yer aldığı lig kompozit logosu bulundurulur.

(2) Lig müsabakaları, Uluslararası Futbol Oyun Kuralları’na uygun futbol topları ile oynanır. TFF tarafından futbol topları, sezon başlamadan önce kulüplere tutanak karşılığında teslim edilir. Müsabakaların TFF tarafından gönderilen toplarla oynanması zorunludur.

(3) Lig müsabakalarında kulüpler, yayıncı kuruluş için 15 adet, lig isim sponsoru için 25 adet ve TFF için 10 adet en iyi kategorideki tribünden yer ayırmak zorundadırlar. Kulüpler ayrıca, lig isim sponsoruna 10 adet imzalı süper lig topu ve 15 adet imzalı forma teslim eder.

(4) Müsabakalarda kullanılan oyuncu değişiklik tabelalarında, TFF tarafından gönderilecek ve üzerinde Lig İsmi, İsim Sponsoru ve Lig Logosu yer alan görselin bulundurulması zorunludur.

(5) Stadyumlarda TFF ve kulüp bayraklarının arasında, üzerinde Lig İsmi, İsim Sponsoru ve Lig Logosu’nun yer aldığı lig bayrağı bulundurulması zorunludur.

(6) Lig isim sponsorluğu uygulamalarından ev sahibi kulüp sorumludur.

(7) Ev sahibi kulüp, lig isim sponsorunun kupa seremonisinde etkinliklerde bulunabilmesi ve onun görünürlüğü için gerekli tedbirleri almak zorundadır. Ayrıca sponsor temsilcilerinin kupa seremonisine katılım taleplerine uymakla yükümlüdür.

(8) Tüm müsabakalarda 50 dakika boyunca saha kenarı LED ekranların ortasında lig isim sponsoru logosunun yer aldığı lig kompozit logosu gösterilir.

(9) Tüm müsabakalarda lig isim sponsoruna saha kenarı LED ekranlarında 2 dakika reklam hakkı sağlanır.

(10) Tüm müsabakalarda futbolcu formalarının sol kolunda ve top toplayıcı yeleklerinin arka yüzünde lig isim sponsorunun yer aldığı lig kompozit logosu bulundurulur.

(11) Tüm müsabakalarda flaş röportaj alanlarında kullanılan röportaj panolarının üzerinde lig isim sponsoru logosunun yer aldığı lig kompozit logosu bulundurulur.

(12) Lig isim sponsoru, stadyumların uygunluk durumuna göre stadyum dışında etkinlik yapabilir.

MADDE 11 - KUPA ve MADALYALAR

(1) Süper Lig müsabakalarını birinci olarak tamamlayan kulübe, kural olarak ilgili kulübün son lig müsabakası sonunda TFF tarafından şampiyonluk kupası verilir. Süper Lig müsabakalarını birinci olarak tamamlayan kulübün, mevcut puan durumuna göre matematiksel olarak daha erken belirlenmesi halinde, ilgili kulübe ev sahibi olarak oynayacağı son lig müsabakası sonunda TFF tarafından şampiyonluk kupası verilir.

(2) Kupanın nasıl tasarlanacağına ve ne şekilde üretileceğine TFF tarafından karar verilir.

(3) Kupa seremonisi organizasyonu TFF tarafından yapılır. Ev sahibi kulüp seremoni kurallarına uymak zorundadır.

(4) Kupa seremonisi saha içerisinde TFF tarafından hazırlanacak platformda gerçekleştirilir.

(5) Şampiyon olan kulüp kupa seremonisine katılmak zorundadır. Seremoniye kulüp başkanı, teknik heyet, müsabaka isim listesinde yer alan futbolcular, kadroya giremeyen diğer futbolcular ve yedek kulübesinde bulunma hakkı olan görevliler olmak üzere en fazla 40 kişi katılır. Kupa törenine futbolcuların tescilli formaları ile katılmaları zorunludur.

(6) Kupa seremonisine katılacak ve bu maddenin 5. fıkrasında yer alan kişiler, öncelikle TFF Başkanı veya TFF Başkanı tarafından görevlendirilen Başkan Vekili ve/veya Yönetim Kurulu Üyesinden madalyalarını aldıktan sonra platformda kendileri için ayrılan bölüme geçerler. Son olarak takım kaptanı platforma gelerek madalyasını aldıktan sonra kendisine
kupa takdim edilir.

(7) Seremoni sonrasında, diğer yönetici ve görevlilerine dağıtılmak üzere, TFF tarafından 35 adet madalya daha kulübe teslim edilir.

(8) Kulüp, TFF’den izin almak koşulu ile TFF tarafından yapılacak olan kupa seremonisi sonrasında aynı veya farklı bir günde şampiyonluk kutlamaları yapabilir. Şampiyonluk kutlamalarının yayın hakkı bedelsiz olarak münhasıran ligin resmi yayıncı kuruluşuna aittir.

MADDE 12 - ULUSLARARASI KUPA MÜSABAKALARINA KATILIM

(1) UEFA tarafından belirlenecek kriterlere ve listeye göre 2023-2024 sezonu sonunda uluslararası müsabakalara katılım sağlanır. UEFA’nın belirleyeceği UEFA kulüpler arası müsabakalara katılım listesi kulüplere bildirilir.

(2) UEFA’nın, UEFA Kulüplerarası Müsabakalara katılma şartlarında yapacağı değişiklikler aynen uygulanır.

(3) Sportif başarı neticesinde UEFA Kulüplerarası Kupa müsabakalarına katılım hakkı elde ettiği halde, UEFA’nın, kupa müsabakalarına katılım ile ilgili kriterleri karşılamaması nedeniyle bu müsabakalara katılamayan takımların yerine; bu kriterlere uygun olmak şartıyla Lig sıralaması gereği takip eden diğer takımlar katılır.

MADDE 13 – VİDEO YARDIMCI HAKEM

Süper Lig müsabakalarında, Futbol Oyun Kuralları ve bu kurallara dahil edilen VAR Protokolüne uygun olarak çevrimiçi Video Yardımcı Hakem Sistemi kullanılacaktır.

MADDE 14 - OYUNCU DEĞİŞİKLİĞİ

Müsabakalarda 5 oyuncu değişikliği yapılabilir. Oyuncu değişiklikleri oyunu kesintiye uğratmamak adına devre arasında yapılacak değişiklikler hariç müsabaka esnasında en fazla 3 defada yapılabilir.

MADDE 15 - YÜRÜRLÜK

Bu Statü, TFF Yönetim Kurulu’nun 11.07.2023 tarih ve 02 sayılı toplantısında kabul edilmiş ve 18.07.2023 tarihinde TFF’nin resmi internet sitesi olan www.tff.org adresinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

MADDE 1 - SÜPER LİG FUTBOLCU UYGUNLUĞU

(1) Kulüpler A Takım Listesinde Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu bulunmayan en fazla 14 futbolcu bulundurmak kaydıyla, yabancı uyruklu futbolcularla sözleşme imzalayabilir ve tescil ettirebilirler. Kulüplerin A Takım Listesine Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu bulunmayan 14 yabancı uyruklu futbolcu yazması halinde bu futbolculardan en az 1’inin 01.01.1999 ve daha sonraki tarihlerde doğmuş olması zorunludur.

(2) 14’ten fazla sayıda yabancı uyruklu futbolcu ile sözleşmesi bulunan Süper Lig Kulüpleri, A Takım Listesine yazılmamış yabancı uyruklu futbolcuları A Takım müsabakalarında oynatamazlar.

(3) Kulüpler birinci fıkrada öngörülen A Takım Listesine yazılan Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu bulunmayan 14 futbolcuya ilaveten; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan ülkelerinin vatandaşı olan en fazla 1 futbolcu ve Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu bulunmamakla birlikte Türk Vatandaşlığı veya mavi kart sahibi olan en fazla 1 futbolcu ile de transfer ve tescil dönemleri içerisinde sözleşme imzalayabilir ve tescil ettirerek A Takım Listesine yazabilirler.

(4) Kulüpler, 01.01.2003 ve daha sonra doğmuş Türkiye A Milli Takımında oynama uygunluğu bulunan tescilli profesyonel futbolcularını A Takım Listesine yazma zorunluluğu olmaksızın müsabakalarda oynatabilirler. Bu futbolcuların son 6 ay süreyle kulübüne tescilli olması ve 15 yaşını tamamlamış olmaları kaydı ile profesyonel futbolcu olmaları koşulu aranmaz.

MADDE 2 - A TAKIM LİSTESİ

(1) Kulüpler aşağıda belirtilen esaslar çerçevesinde resmi müsabakalara iştirak edecek profesyonel futbolcularının A Takım Listesini Federasyona ibraz etmek zorundadır:

a) A Takım Listesi en fazla 30 futbolcudan oluşur.

b) A Takım Listesinde yer alacak en az 14 futbolcunun, Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğuna sahip futbolcu olması zorunludur. Bununla birlikte listeye yazılmasına izin verilen yabancı uyruklu futbolcular dışında A Takım Listesine yazılacak tüm futbolcuların Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğuna sahip olması zorunludur.

Yukarıda belirtilen futbolcular açısından 15 Haziran 2015 tarihinden önce başka ülke A Milli Futbol Takımlarını tercih etmiş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı futbolcular bakımından Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu şartı aranmaz.

Türk vatandaşlığına sonradan geçen yabancılar ise, başka ülkelerin A Milli Futbol Takımında oynamamış olmaları kaydı ile vatandaşlığa kabul için yapmış oldukları ilk müracaat tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra ve Türkiye Genç Milli Takımlarının herhangi bir yaş kategorisinin en az bir resmi müsabakasında oynamış olmaları koşulu ile bu kapsamda listeye yazılabilirler.

c) Yukarıdaki “b” bendinde bahsi geçen 14 futbolcudan en az 4’ünün 01.01.1999 ve sonraki tarihlerde doğmuş olması ve 15’inci yaş gününe denk gelen sezon ile 21’inci yaş gününe denk gelen sezonlarda kesintili veya kesintisiz en az 1 sezon veya 12 ay kendi kulübünde tescilli olması zorunludur.

d) Yukarıdaki “b” bendinde bahsi geçen futbolculardan en az 2’sinin “c” bendinden ayrı olarak 01.01.1999 ve sonraki tarihlerde doğmuş olması ve 15’inci yaş gününe denk gelen sezon ile 21’inci yaş gününe denk gelen sezonlarda kesintili veya kesintisiz en az 1 sezon veya 12 ay TFF’ye ve/veya diğer federasyonlara bağlı kulüplerde tescilli olması zorunludur.

e) Kulüpler A Takım Listesinde en fazla 3 kaleci bulundurabilir. Bu kalecilerden en az ikisinin “b” bendinde belirtilen Türkiye A Milli Takımında oynama uygunluğu bulunan futbolcu olması zorunludur.

f) Kulübün “b”, “c”, “d” ve “e” bentlerinde öngörülen kriterlere uygun futbolcuları bildirmemesi durumunda A Takım Listesi, bildirilmeyen futbolcu sayısı kadar eksik oluşturulur; ayrıca ilgili kulüpler hakkında talimatlara aykırılık sebebiyle disiplin işlemi yapılır.

g) Yukarıda “b”, “c”, “d” ve “e” bentlerinde yer alan futbolculardan, son listelerin TFF’ye ibrazından sonra Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğunu kaybedenler, takip eden ilk transfer ve tescil döneminin başında bu kapsamda oynama uygunluğuna sahip futbolcu statüsünü yitirir. Transfer ve Tescil Dönemleri içerisinde Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğunu kaybeden futbolcular ise derhal listedeki Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğuna sahip futbolcu statüsünden çıkarılırlar.

MADDE 3 - A TAKIM LİSTESİNİN TFF’YE SUNULMASI

(1) Kulüpler, ilk resmi müsabakalarından 24 saat öncesine kadar A Takım Listesini TFF’ye ibraz etmek zorundadır.

(2) A Takım Listesi birinci transfer ve tescil dönemi içerisinde kulübün resmi müsabakalarından 24 saat önce kulüpler tarafından revize edilebilir.

(3) A Takım Listesinin, ikinci transfer ve tescil dönemine kadar geçerli olacak şekilde, birinci transfer ve tescil döneminin bitimini takip eden üç gün içerisinde TFF’ye ibraz edilmesi zorunludur.

(4) İkinci Transfer ve Tescil Döneminin başlangıcından itibaren kulüpler A Takım Listelerini kulübün resmi müsabakalarından 24 saat öncesine kadar revize edebilirler.

(5) İkinci Transfer ve Tescil Döneminin bitimini takip eden üç gün içerisinde sezonun sonuna kadar geçerli olacak A Takım Listesinin TFF’ye ibraz edilmesi zorunludur.

(6) A Takım Listesine yazılacak olan futbolcuların kulüp adına TFF tarafından tescillerinin yapılmış olması zorunludur. Ancak, uluslararası transferlerde Uluslararası Transfer Sertifikası talep edilmiş olmasına rağmen sertifikası gelmeyen futbolcular A Takım Listesine yazılabilir. Bu durum listede kulüp tarafından açıkça belirtilecektir. Bu durumda olan futbolcular TFF tarafından tescil edilmedikçe müsabakalarda oynama uygunluğunu kazanamazlar. Bu futbolcuların tescilinin gerçekleşmemesi halinde revize dönemleri dışında bu futbolcuların yerine başka futbolcuların ilave edilmesine izin verilmez.

(7) A Takım Listesini süresinde TFF’ye ibraz etmeyen kulüplerin müsabakalara katılmalarına izin verilmez.

MADDE 4 - MÜSABAKA İSİM LİSTESİ

(1) Müsabaka isim listeleri, en fazla 21 futbolcudan, yukarıda belirtilen koşullar ve aşağıdaki usule göre oluşturulur.

a) Kural olarak sahada müsabakaya devam eden kadroda aynı anda en fazla 8’inin bulundurulması koşulu ile müsabaka isim listesine yukarıda Futbolcu Uygunluğu başlıklı maddenin 1. fıkrasında belirtilen en fazla 14 futbolcu yazılabilir. Buna ilaveten kulüpler, yukarıda Futbolcu Uygunluğu başlıklı maddenin 2. fıkrasında belirtilen ilave 2 futbolcudan en fazla 1’ini daha Müsabaka İsim listesine yazabilir ve sahada müsabakaya devam eden kadroda bulundurabilir.

b) Müsabaka isim listesinde 15’inci yaş gününe denk gelen sezon ile 21’inci yaş gününe denk gelen sezonlarda kesintili veya kesintisiz en az 1 sezon veya 12 ay kulüpte yetişmiş 01.01.2001 ve daha sonra doğmuş bir futbolcunun bulundurulması zorunludur. Kulüpler tarafından bu şartlara uygun futbolcuların müsabaka isim listesine yazılmaması halinde müsabaka isim listesi yazılmayan futbolcu kadar eksik verilir; aynı zamanda ilgili kulüpler hakkında talimatlara aykırılık sebebiyle disiplin işlemi yapılır.

c) Müsabaka isim listesinde yukarıda A Takım Listesi başlıklı maddenin “c” ve/veya “d” bentlerinde belirtilen futbolculardan en az 2 futbolcunun bulundurulması zorunludur. Bu futbolculardan birinin 01.01.2001 ve daha sonra doğmuş olması halinde (b) bendindeki koşul yerine getirilmiş kabul edilir. Kulüpler tarafından bu şartlara uygun futbolcuların müsabaka isim listesine yazılmaması halinde müsabaka isim listesi yazılmayan futbolcu kadar eksik verilir; aynı zamanda ilgili kulüpler hakkında talimatlara aykırılık sebebiyle disiplin işlemi yapılır.

MADDE 5 - ALT YAPI FONLARI

(1) Süper Lig’de Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu olmayan futbolcu tescillerinden alınacak fon bedelleri aşağıda yer almakta olup, belirlenen ücretlerin birinci transfer ve tescil döneminin bitimini müteakip kulüpler tarafından Federasyona ödenmesine veya gelirlerinden mahsup edilir.

(2) İkinci transfer ve tescil döneminde; birinci transfer ve tescil dönemi sonundaki Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu olmayan futbolcu sayısının artması halinde, artan oyuncu sayısı dikkate alınmak suretiyle, yatırılması gereken fon bedelleri arasındaki farkın ikinci transfer ve tescil döneminin bitimini takip eden 5 gün içerisinde kulüpler tarafından TFF’ye ödenir. Birinci transfer ve tescil dönemi sonunda Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu bulunmayan futbolcu sayısı artmayan kulüpler, kontenjan boşaltmak suretiyle yeni oyuncu transfer etseler dahi fon bedeli ödemezler.

(3) Kulüplerin 01.01.2001 ve sonraki tarihlerde doğmuş olmaları koşulu ile sözleşme imzalayarak tescil ettirecekleri yabancı uyruklu futbolcuları için fon bedeli alınmaz.

SÜPER LİG YABANCI FUTBOLCU FON BEDELLERİ:

Transfer ve tescil döneminin bitiminde 14’ten fazla sayıda yabancı uyruklu futbolcu ile sözleşmesi bulunan Süper Lig Kulüplerinin, bu futbolcuların her biri için ilave 600.000-TL alt yapı fon bedelini, transfer ve tescil döneminin bitimini müteakip TFF’ye ödemeleri zorunludur.

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

10 + 8 = ?

 




En Son Haberler
AnketTümü
Yeni Sitemizi Beğendiniz mi?
 
haber yazılımı: buki